Deze zomer brachten wij een bezoek aan het Nationaal Park de Biesbosch. Vanuit onze uitvalsbasis Sint Michielsgestel reden wij door een niet  bijster interessant landschap naar de noord-westhoek van Brabant.langs Waalwijk, Raamdonksveer naar Geertruidenberg. Daar onder de rook van de bij Geertruidenberg gevestigde Amercentrale lag het plaatsje Drimmelen. Van daaruit kon je tochtjes per boot naar de Brabantse Biesbosch maken. Dat gebeurde met de Zilvermeeuw, die lag aangemeerd in het piepkleine haventje van Drimmelen.

 

Het eerste wat ons opviel was het vele wijde water wat we zagen. De Amer stroomt daar in de Nieuwe Merwede en dat zijn allebei brede wateren. Er is daar dus genoeg koelwater voor de Amercentrale, die een van de grootste krachtcentrales van ons land is en daardoor in de hele wijde omgeving dominant aanwezig is. Er was tijdens de excursie nauwelijks een plek waar je die centrale en haar emissie niet zag. Dat  deed wel afbreuk aan het karakter van ongereptheid van de Biesboch, toch een van de grootste wetlands van ons land. En bovendien een gebied met een rijke geschiedenis. In Drimmelen staat dan ook het Biesbosch museum

 Biesbosch

 Zicht op de Amercentrale

Biesbosch zicht op de Amercentrale

De bootexcursie duurde ongeveer twee uur en hield zowel een vaart als een paar wandelingen op een van de vele eilandjes en landtongen in. Daar maakten we kennis met onder meer de Wilde Spring Balsemien en met andere struiken en planten die het bekijken waard waren. De overheersende kleur in dit wetland was natuurlijk groen,  maar wel in  een grote verscheidenheid van groentinten en daardoor vaak zeer fotogeniek. Vooral als je er van dat verstrooide zonlicht bij kreeg. 

Ik had niet de indruk dat het een heel groot gebied was, maar toen we het later op de kaart nog eens bekeken bleken we ook maar een tamelijk klein deel te hebben gezien.  Je kunt de Biesbosch ook vanuit Dordrecht benaderen en dan krijg je het Zuid-Hollandse deel te zien. Dit was de Brabantse Biesbosch. Volgens de parkinformatie zouden er sinds 1988 weer bevers in het gebied huizen, maar daar hebben we niets van kunnen ontdekken. 

brugje van St Jan

Biesbosch brugje Sint JanEen historisch  interessant object was een bruggetje. Daar zou een zogenaamd onderduikerscommando in november 1944 maar liefst 75 Duitse soldaten gevangen hebben genomen.

Een gedenksteen aan dat bruggetje herinnert daar nog aan. Onze gids vertelde hoe dat toen, in november 1944, in zijn werk gegaan was. Het was niet erg duidelijk geweest of het hier om deserterende Duitse soldaten was gegaan. Ze hadden namelijk niet veel verzet geboden.

 

 

 

 


Fotogalerij Brabantse Biesbosch

Biesbosch

 

welig tierende wilde Springbalsemien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biesbosch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biesbosch

 

Biesbosch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biesbosch

 

de wilg is hier de overheersende boomsoort

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biesbosch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biesbosch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biesbosch

 

Ondanks dat de Biesbosch een uitgestrekt natuurgebied is , ontkwam je op veel plekken helaas niet aan de horizonvullende Amercentrale

 

Biesbosch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biesbosch

 

bizarre speling van de natuur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biesbosch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biesbosch

Einde

 

Zie ook:

Bezoek aan Slot Loevestein en Woudrichem

Dwalen langs de Waal en in de Ooijpolder