PolEconweblog

Dit weblogdeel bevat twee categoriën bijdragen op  economisch, historische en politiek gebied. Een belangrijk deel van de bijdragen kan geschaard worden onder het hoofd economische geschiedenis van de energievoorziening. Dit zijn.

De energiefactor in de regionale divergentie in welvaartsontwikkeling

College 1 Cursus geschiedenis energie en samenleving

Het geheim van de Gouden Eeuw

Uitvindingen en energie

Historie Transport en Energie

Turf en aardgas

De geschiedenis van de Veenkoloniën

Bracht het aardgas Groningen meer werkgelegenheid?

De rol van olie in de Tweede Wereldoorlog en daarna

De geschiedenis van de politiek in de energievoorziening

 

De overige bijdragen zijn van sociaal-economische en politiek -economische aard.

Argumenten voor méér Europa

Bestaat er een Noordelijke cultuur en identiteit?

Democratie op dun ijs

De filosofen en profeten van het dagelijks brood

Europa, de regio's en de schulden

Globalisering, democratie en de nationale staat

Over vrijheid en democratie

Effectieve bestrijding van werkloosheid

Zwitserland en Noorwegen als voorbeeld?

 

Op alle bijdragen zijn discussiebijdragen welkom. Dit kan rechtstreeks via de website of via een mail aan de webredacteur Jan Lambers: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

 

De invoering van de Euro is volgens de Amerikaanse nobelprijswinnaar economie Joseph Stiglitz een grote  fout geweest.
In een uitgebreid interview in de Volkskrant van zaterdag 1 oktober 2016 licht hij dat toe.Als je zijn betoog leest vraag je je af waarom de euro eigenlijk is ingevoerd. Op de site van de EU staan daar voor een aantal argumenten. Die zijn als volgt samen te vatten.

Er zijn zwaarwegende argumenten om een serieus onderzoek te doen naar de haalbaarheid en wenselijkheid van een wederinvoering van de dienstplicht, aangepast aan de eisen van het begin van de 21e eeuw.

Hieronder volgt dan ook , na een korte historische schets, een opsomming en onderbouwing van de argumenten, die voor de invoering van een dienstplicht pleiten,  alsmede van enkele mogelijke tegenwerpingen.  

column Jan Lambers

Op 6 april kunnen we stemmen over het op 7 april 2015 door de Tweede Kamer en op 7 juli door de Eerste Kamer al aangenomen Associatieverdrag met Oekraïne.

Wat eerst op een studentegrap leek van lieden die graag de gevestigde orde te kakken zetten dreigt uit te lopen  op een beschamende vertoning voor ons land binnen de EU, waarvan Nederland momenteel voorzitter is en waarmee de eigen democratie flink afbreuk  wordt gedaan. Zodat  de PVV gelijk krijgt dat we een nepparlement hebben.

De Nederlandse ambassade in Kiev is naar aanleiding van de uitslag van  het referendum over het associatrieverdrag met de Oekraïne niet bestormd en er zijn nog geen tekenen van een algemene boycot van Nederlandse producten in de Oekraïne door boze burgers die ze ook daar hebben en die zich verraden voelen door Nederland. De schade lijkt vooralsnog dus mee te vallen. Waarschijnlijk is de schade in Nederland zelf een stuk groter. Want met dit referendum is de eerste bijlslag aan de wortels van onze representatieve democratie toegebracht.

In onderstaand essay wordt na een vergelijking van de geschiedenis van de Islam met die van het Christendom op het gebied van tolerantie jegens anders-gelovigen ingezoomd op de huidige sterk door emoties beheerste discussie over de migratie van vooral veel moslims naar Europa. Dit omvat onder meer een evaluatie van diverse onderzoeken onder moslims en van de mening van deskundigen. Hierna volgt een evaluatie van de economische aspecten. Afgesloten wordt met een serie aanbevelingen, die in het bijzonder ingaan op de verdeling van vluchtelingen over niet alleen Europa maar ook binnen Nederland.

Paal en perk aan migratie ?

Subcategorieën