Reisverhalen

Hamburg juli 2017

Wie er nog niet geweest is moet er zeker een keer heen gaan. Hamburg is een zeer aangename stad. Aangenaam vanwege de vele prachtige gebouwen en de onderlinge harmonie daar tussen. Dat hadden we eerder dit jaar in Berlijn nogal gemist. Hamburg, althans het deel van de stad waarin wij getoefd hebben is ook zichtbaar een rijke stad. Hier is absoluut geen sprake van een naoorlogse massawederopbouw, waar Berlijn wel grotendeels aan ten prooi is gevallen. En het aantal luxe winkels en fraai aangeklede winkelgalerijen en malls zoals de Kaiser Galerie is hier legio. Daar kan Amsterdam niet tegen op. En Berlijn dus ook niet.

Aangenaam is Hamburg ook vanwege de ruimte die je er hebt. Er zijn zo veel parkeergarages dat er maar weinig auto’s langs de toch al meest brede straten geparkeerd staan. Die parkeergarages, die niet duur zijn- een tientje voor een hele dag- maken dat het straatbeeld hier veel minder bepaald door auto’s en scooters dan in de meeste andere steden. Mogelijk komt dit door het zeer betaalbare parkeren hier: een tientje voor een hele dag. Kom daar in Amsterdam eens om. (Voor de rest is het prijspeil in deze chique stad vergelijkbaar met dat in Nederland) Verder stroomt het verkeer hier overal goed door. Bij terugkeer waren we in amper tien minuten vanuit hartje stad al weer op de autobaan.

Aangenaam is deze stad ook door haar vriendelijke en behulpzame bewoners. Je kunt er als herkenbare toerist nog geen tien seconden op een kaartje turen of er komt al een voorbijganger zijn of haar diensten aanbieden, zelfs al zit die persoon in een rolstoel. Dat komt waarschijnlijk niet alleen omdat Hamburgers aardige mensen zijn , maar ook omdat ze hier nog niet de drommen toeristen kennen die in vele andere Europese steden de straten en pleinen beheersen. Omdat dat meer openluchtmusea zijn dan moderne steden met een heftig kloppend hart, zoals Hamburg met zijn levendige haven. Hier bruist het toch in de eerste plaats van economische activiteit. In die zin is Hamburg een verademing ten opzichte van bijvoorbeeld Praag, Wenen en Rome, die als een openlucht museum aandoen. Hamburg niet. Ook niet op zijn prachtige raadhuismarkt, gelegen aan de voet van dat weergaloos mooie stadhuis. Toen wij er waren was er net een demonstratie tegen de G20 top, die dit jaar in Hamburg gehouden werd, gaande. Hamburg doet dus wel volop mee in de vaart der volkeren.

Wat verder in aangename zin opvalt zijn de talloze restaurants en terrassen.

Het enige te noemen minpuntje is het relatief grote aantal daklozen, die je vooral in de binnenstad aantreft als slapende stoepbewoners. Opdringerige of agressieve lieden zijn we hier echter niet tegen gekomen.

Kortom , Hamburg is een uitmuntend doel voor een stadsvakantie van een dag of drie, vier. In die tijd kun je de stad en zijn vele facetten goed leren kennen, ook omdat je er vanuit Nederland met de auto al binnen enkele uren arriveert en dus niet op zo’n ellendige luchthaven bent aangewezen. Overigens kun je ook zeker een week op aangename wijze in deze stad doorbremgen.

 

De meest indrukwekkende must sees van Hamburg

1e Speicherstadt

2e Landungsbrücken

3e Rathaus

Verslag Reis Tenerife van 23 februari tot 9 maart 2016

Tenerife heeft in velerlei opzichten veel te bieden. In de eerste plaats een uitbundige natuur met vooral veel bloemenpracht. Daarvoor moet je vooral aan de noordwestkust zijn. Zonaanbidders kunnen in het drogere zuiden hun hart ophalen. Voor de sportieven en natuurliefhebbers zijn er fantastische wandelingen te maken in en rond het Nationaal Parkt van de Pico Teide.  Los hiervan is het er goed van eten en drinken tegen niet onaanzienlijk lagere prijzen dan in Nederland. Verder heb je er nauwelijks een auto nodig omdat er een bijzonder goed openbaar vervoer is.Masca Barranca

Lees meer: Topverblijf op Tenerife

Masca is een piepklein bergdorpje verscholen langs de steile en ongenaakbare westkust van Tenerife.

Je kunt er langs twee wegen komen, waarvan de ene goed te berijden is en de andere ten zeerste af te raden; tenminste als je geen volleerd rallyrijder bent. De eerste is de weg vanuit Bueno Vista. Hier gaan ook de touringcars langs.

De andere weg is die vanuit  Santiago del Teide. Het is vandaar maar 5 km, maar de weg is zeer steil en maar een heel dun lintje, zodat tegenliggers al gauw een probleem vormen. Vooral als het de streekbus is die daar een paar keer per dag desalniettemin over heen gaat.

Masca

 

Lees meer: Magisch Masca

We hadden hem uit het vliegtuig al gezien: De Pico del Teide,  de Witte Reus van Tenerife. Hoog torende hij uit boven het grotendeels door wolken bedekte eiland. Zijn sneeuwtop bood een sprookjesachtig aanzien.

ico del Teide

Lees meer: Tocht naar de Pico del Teide