Reisverhalen

Venetië neemt een belangrijke plaats in de filippica van Leonhard Pfeiffer tegen het toerisme in zijn veel gelezen boek Grand Hotel Europa. Het toerisme maakt alles kapot waardoor het aangetrokken wordt is zijn stelling. En dat geldt speciaal voor Venetië waar hij gewoond heeft.

Zo beschrijft hij op zeer sappige wijze een voettocht door deze stad die een bijna schokkende gelijkenis vertoont met wat wij in dit grootste museum van Europa meegemaakt hebben. Vandaar onderstaande reportage.

Maar als je met je camera een beetje door de mensenmassa heen weet te prikken blijf je toch een prachtige stad zien. Wat mij betreft de mooiste oude stad van Europa.

 Venetie

Sicilië mei 2017

Ondanks een uiterst vervelende reiservaring met luchtvaartmaatschappij Alitalia die ons vloog hebben wij een boeiende vakantie op Sicilië gehad. We begonnen in het mooie Cefalu, waar we een week in het prachtige Hapimg-resort verbleven. Vandaar maakten we een dagtocht naar Palermo en het nabijgelegen Mondello. Daarna bezochten we achtereenvolgens de bekende archeologische hotspots   Segesta, Selinunte en Agrigento. We eindigden de reis met een kort verblijf in Catania, wat de plaats van aankomst en vertrek was.Agrigento, tempel van Concordia

Voor liefhebbers van rust en natuur zijn Estland en Letland een geweldig toevluchtsoord. Ga maar na, beide landen zijn ongeveer even groot of iets groter dan Nederland, maar hebben nog geen tiende van het inwonertal van Nederland. Daarbij is ongeveer een kwart tot de helft van het land bedekt met bos, dus procentueel vijf tot bijna tien keer zo veel als in Nederland. Daarmee heeft elke Est en Let minimaal vijftig keer zo veel bomen voor zich dan de gemiddelde Nederlander.

Ons bezoek aan Hamburg was van 1 tot 4 juli in 2017. Dat was net genoeg om de mooiste dingen van deze interessante stad tot ons te nemen. Wij logeerden in het onderkomen van Hapimag aan de Steinstrasse, op een steenworp gelegen van zowel het imposante Hauptbahnhof als het schitterende Stadhuis.

Direct na aankomst hebben we dan ook een wandeling gemaakt en dat schitterende Rathuis van Hamburg bewonderd. Dit deed denken aan dat evenzeer zo mooie raadhuis van Wenen.

 

Al direct proefden wij de aangename sfeer in deze stad. Aangenaam vanwege de vele prachtige gebouwen en de onderlinge harmonie daar tussen. Dat hadden we eerder dit jaar in Berlijn nogal gemist. Hamburg, althans het deel van de stad waarin wij getoefd hebben is ook zichtbaar een rijke stad.