Jan Lambers
  • Home
  • Reisverhalen
  • Fotoreportages
    • Foto's Drenthe en Groningen
    • Foto's kusten
  • Familieweblog
  • Aanmelden
  • Energietransitie

Profiel Jan Lambers

 

 Ik ben Jan Lambers, een actieve senior en ik woon in het Noorden van ons land. 

Aardrijkskunde en geschiedenis waren op de middelbare school al mijn favoriete vakken. Tijdens mijn vakanties wil ik dan ook graag veel van de te bezoeken landen steden leren en ontdekken. De daarbij opgedane ervaringen deel ik graag met anderen met de zelfde interesse.

Het komt daarbij goed uit dat fotograferen ook een favoriete bezigheid van mij is.  Zowel binnen als buiten mijn vakanties. Zo breng ik onder andere de prachtige natuur in mijn omgeving in beeld, waarbij ik de foto’s en videoclips vaak van een passende muzikale omlijsting voorzie. 

Vanwege mijn belangstelling voor geschiedenis verdiep ik mij verder graag in de geschiedenis van mijn familie en voorouders en probeer daarover verhalen te vinden en te maken.  Daar passen ook verhalen in die ik zelf heb meegemaakt. Ik vind het leuk die te delen met degenen die daarin ook betrokken zijn.

Die belangstelling voor geschiedenis betreft ook de economische geschiedenis. Daarover zijn op deze website dan ook enkele essays te vinden.  Van hieruit maak ik regelmatig uitstapjes naar de hedendaagse politiek. Ik ben namelijk aangesloten bij de Partij voor het Noorden, een regionale partij die beperkte autonomie voor het Noorden van  het land nastreeft en mede daarom een Europa van de regio’s voorstaat. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Is Nederland overbevolkt en zo ja, wat er aan te doen?

Over de noodzaak en uitvoering van een bevolkingspolitiek

Onderstaand essay wil een onderbouwing geven van de noodzaak om eindelijk eens een begin te maken met een bevolkingspolitiek in Nederland alsmede een aanzet geven voor een daartoe geëigend instrumentarium. Daarbij is meer aandacht nodig voor de criteria van een veel breder welzijnsbegrip dan alleen het BrutoNationaal Produkt zoals wordt omschreven in het aangehaalde World Happiness Report van de VN. Als we ons in die richting heroriënteren behoeft een geringe afname van het BNP met een daaraan gepaard gaande afnemende migratiedruk een groei van het welzijn zeker niet in de weg te staan.

World Happiness Report migratiedruk JOVD Staatscommissie Bevolkingsvraagstuk Muntendam Brede Maatschappelijke Discussie Burgerplatform Burgerfora
Lees meer: Is Nederland overbevolkt en zo ja, wat er aan te doen?

Tocht langs Groninger wierdendorpen en kerken

Waarom zijn de Groninger wierdenkerken eigenlijk niet al lang Unesco Werelderfgoed?  Die vraag lijkt zeker op zijn plaats nu de Waddenzee dat al sinds 2009  is en de Koloniën van Weldadigheid,Veenhuizen en Frederiksoord sinds 2021.

Niet alleen de wierden in Groningen en de terpen zoals ze in Friesland genoemd worden zijn uniek historisch erfgoed – velen dateren al van ongeveer 6oo v Chr- maar de kerken die voor het merendeel al in de 12 en 13e eeuw opgetrokken zijn behoren tot de oudste van West- Europa en herbergen daarbij nog eens tal van kunstschatten, zoals orgels, kansels, muur-en plafondschilderingen, grafstenen met unieke opschriften en dat vaak in een schilderachtige omlijsting van oude behuizingen, bijbehorende kerkhoven en monumentale bomen.[1] Daarbij komt dat er geen enkele kerk gelijk is aan een andere. Elk heeft zijn interessante eigen geschiedenis en is in een eigen bouwstijl opgetrokken.  

Dus waarom 1500 kilometer reizen naar bijvoorbeeld Toscane met alle ongemak en bijbehorende stress van dien en terecht komen in een toeristisch overlopen gebied, terwijl je met hooguit drie uur autorijden vanuit de verst verwijderd plek in eigen land bijna als enige dit schoons mag ondergaan?

SOGK Wirdum romanogotiek Opwierde Kerk van Marsum Uitwierde Krewerd Losdorp Spijk
Lees meer: Tocht langs Groninger wierdendorpen en kerken

Rondtoeren en wandelen in de Harz

Dit jaar kozen we voor een vakantie op een voor de auto in één dag rijdbare afstand. Dat was niet alleen om de toegenomen stress rondom een vliegreis te ontgaan, maar ook om wat je noemt “klimaatverantwoord” op pad te kunnen zijn. Verder wilden we niet naar toeristisch overlopen gebieden en ook niet naar de zuidelijke hitte. Daarmee loop je een gerede kans dat je dan in de Harz terecht komt. Daar hebben we geen spijt van gehad.

 

Gedenkstätte Ijzeren Gordijn Kräuterpark Altenau Wenigerode Fahneneid
Lees meer: Rondtoeren en wandelen in de Harz

Fietsen langs monumentale bomen

Onderstaande fietsroute voert langs een aantal monumentale bomen in en rond de gemeente Tynaarlo en ligt voor een groot deel in het Nationaal Park Stroomdallandschap Drentse Aa. Onderweg worden enkele fraaie oude dorpen van Drenthe aangedaan, waarbij ook gelegenheid is om met interessant historisch erfgoed kennis te maken. Ten slotte zijn een royaal aantal gelegenheden vermeld waar een verfrissing of meer kan worden bekomen of waar een wandeling kan worden begonnen. De lengte van de route is ongeveer 45 km.DSC03198 Hunebed Midlaren

Mousehorn Dennenoord Oudemolense Diepje
Lees meer: Fietsen langs monumentale bomen

Bernard Jan Lambers tussen twee vuren in de Grote Oost.

Tijdens het dekolonisatieproces van Nederlands Indië heeft een ver familielid van mij, Mr. Bernard Jan Lambers, als opsporingsambternaar van het Openbaar Ministerie een belangrijke rol gespeeld. Opgeleid als jurist aan de Leidse Universiteit kwam hij onder de invloed van de "ethische school" en sympathiseerde hij met het streven naar onafhankelijkheid van Nederlands Indië. Daarmee kwam hij tijdens de onafhankelijkheidsstrijd tussen twee vuren terecht. Want de orde moest natuurlijk ook gehandhaafd worden en een deel van de opstandelingen maakte zich schuldig aan gruwelen jegens de Nederlanders en de aan hen trouw gebleven Indonesiërs. Zo  kwam hij op Zuid Celebes, waar de terreur het grootst was , in aanraking met het optreden van het Depot Speciale Troepen, waarin kapitein Westerling op onwettige doch effektieve wijze de terreur bestreed. Dit verhaal beschrijft het optreden van Bernhard Jan in voormalig Nederlands Indië, waarin hij zo goed en zo kwaad mogelijk trachtte toch nog zo veel mogelijk van de rechtsstaat overeind te houden.

Poenale sanctie Indisch recht De ethische school Ethische politiek Methode Westerling Politionele acties Chinese koelies “ De stuw” De Vaderlandse Club Indische regenten Bersiap-periode Kamp Changi Pemoeda's Exorbitante rechten Malino-politiek Linggadjati
Lees meer: Bernard Jan Lambers tussen twee vuren in de Grote Oost.

Bezoek aan Enkhuizen

Enkhuizen is beslist een dagtocht waard. Het is een van de meest aantrekkelijke stadjes van ons land, zowel qua sfeer als qua stedenschoon. Wandelend door de smalle straatjes en langs de vele wateren waan je je in de Gouden Eeuw. Vooral het Zuiderzeemuseum waar een heel dorp van huisjes van het begin van de vorige eeuw uit stadjes van rond de Zuiderzee bijeen is gehaald is een must.

Drommedaris Enkhuizer Almanak
Lees meer: Bezoek aan Enkhuizen

Zonnepanelen met een warmtepomp: een moeizaam huwelijk

Het lijkt zo mooi. Je schaft zonnepanelen aan en met de stroom die deze opwekken laat je je warmtepomp draaien om er behaaglijk warm bij te zitten. Het gas kan dan de deur uit wat tot minder opwarming van de aarde leidt. En qua kosten zou je ongeveer quitte spelen. Een ideale combinatie dus, die van zonnepanelen met een warmtepomp. Dat is tenminste het verhaal dat, buiten de bewoners om, is bekokstoofd aan de zogenaamde klimaattafels en bekrachtigd door kabinet en parlement. Maar het lijkt allemaal te snel bedacht, gelet op inmiddels opgedane ervaringen.
 
klachten warmtepompen zonnepanelen-warmtepomp Powerwall elektrische auto als buffer
Lees meer: Zonnepanelen met een warmtepomp: een moeizaam huwelijk

Hoe avontuurlijk waren de Lambersen?

Tussen 1870 en 1920 zijn ongeveer zestig miljoen mensen uit Europa naar Noord-Amerika geëmigreerd. Dat wordt je gewaar tijdens een bezoek aan het Red Star Line Museum in Antwerpen.
Aan het einde van de tocht door dit zeer interessante museum dat ging over migratie door de eeuwen heen kon je een database raadplegen, waarin de passagierslijsten van de ongeveer twee miljoen door deze scheepvaatmaatschappij vervoerde mensen waren opgenomen. De kans dat daar een Lambers bij zou zijn leek me niet zo groot, maar toch tikte ik onze familienaam in.

Red Star Line Museum Ellis Island emigratie vanuit Drenthe
Lees meer: Hoe avontuurlijk waren de Lambersen?

CO2 heffing levert positief verdienmodel voor bebossing

 

 

Inleiding
De Europese Commissie heeft dezer dagen haar reeds eerder aangekondigde ambitieuze energietransitieprogramma gelanceerd. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat er twee miljard bomen geplant gaan worden om daarmee CO2 uit de atmosfeer te halen. 
Hieronder gaan we in op de functionaliteit van een CO2 heffing in dit verband. Dat wil zeggen een CO2- heffing voor de partijen die CO2 in de atmosfeer brengen, maar die daartegenover als premie wordt uitgekeerd aan partijen die CO2 aan de atmosfeer onttrekken. 
Hieronder wordt berekend of dit voor boeren die hun land geheel of gedeeltelijk zouden gaan bebossen een aantrekkelijk verdienmodel oplevert. Als dat het geval zou zijn zou dat bovendien in Nederland het acute stikstofprobleem oplossen. 
CO2-heffing, verdienmodel bebossing, Europese Commissie, bosbouw, optimale heffing, bosaanleg,
Lees meer: CO2 heffing levert positief verdienmodel voor bebossing

Balloërveld bij zonsopgang in augustus

Zaterdag 24 augustus 2019 zou het mooi, zonnig weer worden en hadden we goede kans  dat er laaghangende mist zou zijn die door de opkomende zon zou optrekken. Een ideale omstandigheid om van de prachtig bloeiende heide op het Balloërveld mooie sfeeropnamen te maken. We hadden deze zomer weliswaar twee hittegolven met veel droogte gehad, maar de laatste twee weken was er toch weer aardig wat regen gevallen en dat had de heide duidelijk goed gedaan. Vandaag zou de zon om 6.24 uur opkomen. Dat was voor ons om halfzes opstaan, ontbijt meenemen en de 15 km in de auto vanaf Eelde afleggen naar de begeerde route in de driehoek Loon-Gasteren-Ballo. Die nog even wat lastig te vinden was vanwege die zelfde mist. Aanvankelijk draaiden we te vroeg een weggetje richting het veld op. Maar dat voerde slechts langs het veld en niet er naar toe. Iets later dan gepland zetten we onze auto in de berm bij de ingang van het fietspad dat over het Balloërveld voert. Dat was vanaf de weg Loon-Gasteren, die al sinds mensenheugenis gemarkeerd wordt door berkenbomen. Jammer alleen dat het klinkerweggetje van vroeger vervangen is door asfalt. Balloerveld

Lees meer: Balloërveld bij zonsopgang in augustus

Meer artikelen...

  1. Nut en noodzaak van een EU CO2-taks
  2. Alleen internationale CO2 -heffing is effectief
  3. Kernenergie: een duivels dilemma ?
  4. De Energietransitie
Pagina 1 van 5
  • Start
  • Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Volgende
  • Einde
Bootstrap is a front-end framework of Twitter, Inc. Code licensed under MIT License. Font Awesome font licensed under SIL OFL 1.1.