Fotoreportage Veenkolonien

Bijgaand heb ik een verzameling foto’s geselecteerd van verschillende bezoeken aan plaatsen in en grenzend aan de veenkoloniën. Dit is het gebied waar verscheidene van onze voorouders zijn geboren, opgegroeid en naar school gegaan. Voor ons het meest bekend is natuurlijk het tweelingdorp Annerveensche-Eexterveenschekanaal. Sinds kort heeft dat het predicaat beschermd dorpsgezicht.

 


Kielwindeweer had dat al eerder. Wat mij betreft zou Tripscompagnie er ook aan toegevoegd kunnen worden. Dit is ook een van de oudste veenkoloniën. Veendam mag in deze reportage natuurlijk niet ontbreken. Het was en is nog steeds de hoofdplaats van de veenkoloniën. Ook van Meeden heb ik enkele foto’s opgenomen, omdat het op de grens tussen de klei en het veen lag. Maar ook omdat het een aantal schoonheden van boerderijen heeft.

Ik kon het vervolgens niet laten ook van Finsterwolde een opname in te voegen, ook al behoort het dan niet tot de veenkoloniën, maar tot het aangrenzende Oldambt. Oude Schans is een twijfelgeval, maar een bezoek meer dan waard. Vandaar. En het zelfde geldt voor Bellingwolde. Het is allemaal met elkaar een geweldig mooi en ook interessant gebied. Je kunt er in verscheidene gelegenheden bovendien zeer goed en sfeervol dineren. Een excursie die ik vorig jaar voor een groep westerlingen en andere ver van het Noorden wonende landgenoten heb georganiseerd was dan ook een groot succes. In een volgend uitvoeriger bericht ga ik in op de interessante geschiedenis van de veenkoloniën, waar wij als nakomelingen van onze daar geboren voorouders zo veel aan te danken hebben.