De Noorse fjordenkust wordt gekenmerkt door een sterk gekartelde rotskust met diepe inhammen waar de zee het oude Skandinavisch rompgebergte binnendringt. De Sognefjord bij Bergen is de op een na langste fjord ter wereld. Hij is 180 km diep en is 1300 meter diep.

De Lofoten is een eilandenarchipel langs de noordwest kust van Noorwegen. De Lofoten zijn zeer dun bevolkt en bieden daardoor een nog vrijwel ongerepte natuur.

 

Noorse fjordenkust

 

 SognefjordFjaerlandFjaerlandFjaerlandFjaerland

 

Kust Lofoten

Een van de fraaiste kusten van Europa zijn die van de Noorse Lofoten.
De Lofoten zijn een groep eilanden langs de noordkust van Noorwegen. Ze zijn uiterst dun bevolkt en behoren zodoende tot de meest ongerepte natuurgebieden van Europa. De belangrijkste economische activiteiten zijn de visserij en het toerisme.

Je kunt er zowel met enkele ferrries komen als over de weg. Een ferry gaat vanuit Bodo naar de eilanden Røst, Værøy en Moskenesøy en een andere vaart van Skutvik naar Svolvær en Austvågøy.

Sinds 1992 voert echter ook een autoweg over een aantal van de eilanden. Deze maakt deel uit van de “Weg van koning Olaf” , die voert van Å op Moskenesøya naar Luleå in het Zweedse Norrbotten. Ook is er de nationale toeristische weg van Å naar Melbu in Vesterålen en verder nog de Riksvei 17, de nationale toeristenweg Kystsriksveien, van Steinkjer naar Bodø.

Vanwegde de noordelijke ligging ligt de gemiddelde temperatuur rond de nul graden. In de zomer kan het ongeveer 15 graden worden, in de winter min 15.

Hieronder zijn enkele foto’s overgenomen van een reportage van Ruben Drent. Als je die gezien hebt verwondert het niet dat zowel de fotograaf zelf als een goede kennis zwaar onder de indruk waren van dit betrekkelijk onbekende stukje Europa.

Het is jammer dat Noorwegen zo'n duur vakantieland is, maar aan de andere kant zou het ook aan de schoonheid van dit gebied afbreuk doen als het zou worden overlopen door toeristen.

LofotenLofotenlofotenlofotenLofotenLofotenLofotenlofotenLofotenLofotenlofotenLofoten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Lofoten

 

Einde

 

Fotoreportages van andere kusten:

Kusten Fuerteventura en Lanzarote

Mediterrane kusten

Noordzeekusten

Oostzeekusten