De Middellandse Zee is ruim vier keer zo groot als de Noordzee en telt dan ook veel meer kustlijn. De kusten waarvan hier foto's zijn opgenomen zijn die van de Cote d'Azur, Toscane, van de Peloponnesos en van Kreta.

De Cote d'Azur

Kenmerk hiervan is het steil uit de zee oprijzende gebergte. Het gaat hier om een zeer jong gebergte, de Alpes Maritime, als gevolg van de tectonische werkingen op de Middellandsezeebodem, waar de Afrikaanse plaat tegen de Euraziatische plaats aanschuift. Er is daardoor nog relatief weinig erosie en daardoor zijn er weinig zandstranden.

 

 

Maremma-kust

De Maremma is een Nationaal Park in Toscane. Doordat het aan de Tyhrreense Zee grenst is deze kust erg ongerept, i.t.t. tot de meeste aan deze zee gelegen kusten. Het heeft verder een kust van fijn, zacht zand, vergelijkbaar met dat van de Nederlandse kust. Vanaf de Maremma heb je een fraai uitzicht op het eiland Elba.

Maremma

 

Maremma

 

Maremma

 Kusten van de Peloponnesos

 De Griekse Peloponnesos is een zeer bergachtig schiereiland. Het heeft een grote verscheidenheid aan kustvormen. De rotskust overheerst, maar er zijn ook zandige stukken. Er is ook een sterke afwisseling van land en zee in dei zin dat er min of meer geen vloeiende kustlijn is. Dit komt ook door de vele eilanden, waar heel Griekenland erg rijk aan is. Het is verder een subtropische kust met op veel plekken een rijke begroeiing. Er zijn  ook nog vele stukken ongerepte kust, zoals die bij Kalamata en Methoni.

Porto Heli

Porto Heli

Zonsopgang bij Porto Heli

Baai Navarino

Mentholie

kust bij Menthoni

Kalamata

De woeste en desolate kiezelkust bij Kalamata.

Stoupa

Stoupa

 

 Kusten van Kreta

Kreta is geologisch heel oud. Het is zeer bergachtig en is doorsneden door diepe noord-zuidlopende kloven. die het gevolg zijn van ontzaglijke aardbevingen, die het eiland een beetje uit elkaar getrokken hebben, als lag het op een middeleeuwsche pijnbank. 

 KustPlakias

         Kust bij Plakias, Noordkust Kreta

Kreta Noordkust

 Kreta, Noordkust

Kreta Noordkust

Kreta omg. Damnoni

  Kreta, omgeving Damnoni

 Kreta Zuidkust

 Kreta Zuidkust

   Kreta kust bij storm