Het Loonerdiep begint bij de brug in de oude weg van Rolde naar Assen bij Deurze. Daar gaat de naam over van  Deurzerdiep in het Loonerdiep. Een geschikt punt om een wandeling langs het Looner Diep te maken is vanaf het bruggetje in de weg tussen Loon en Balloo.
Vanuit Loon is trouwens een gedocumenteerde rondwandeling  te maken, die grotendeels  langs het Loonerdiep voert. Je komt dan ook aan de noordzijde van het Balloërveld langs. Het Loonerdiep stroomt namelijk gedeeltelijk langs dit grootste heideveld van Drenthe. De lengte van de wandeling is 5,8 km.

Loonerdiep

 

 

Alvorens het Balloërveld eventueel te kunnen betreden moeten we het kleine Smalbroekenloopje oversteken. Dit loopt langs de rand van het Balloerveld en bevat vooral kwelwater van het wat hoger gelegen Balloërveld. Het komt uit in het Loonerdiepje. Het Balloërveld is trouwens op zich een wandeling meer dan waard. Zie Zwerven over het Balloërveld

Een wat langere wandeling is eventueel te beginnen vanaf het beginpunt van het Loonerdiep bij café “de Aanleg” in Deurze. Neem in dit geval niet het gekanaliseerde stuk, maar de oude meanderende loop die zich hier ten oosten van bevindt.

Het Loonerdiep gaat bij het kruisen van de weg Loon-Gasteren over in het Taarlose Diep.
In totaal is het Loonerdiep slechts 3 km lang en daarmee een van de kortste trajecten van de Drentse Aa.

Loonerdiep kaart

 

De hieronder verbeelde fotosafari begint bij de brug in de weg Assen-Rolde, dus waar het Deurzerdiep overgaat in het Lonerdiep. We lopen aan de oostzijde, de kant van Rolde.

Wie eventueel eerst nog even het “Poepenhemeltje” wil bezichtigen moet zich naar de westzijde begeven en het daar gelegen fietspad naar Loon een eindje volgen. Het “Poepenhemeltje” ligt maar een paar honderd meter van de straatweg af.  Het is een kleine, gerestaureerde schans uit de tijd van Bommen Berend, 1672 dus.
.
Om de wandeling langs het Lonerdiep te kunnen plaatsen heb ik bijgaande foto van een kaart van dit stuk van Drenthe opgenomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loonerdiep

Dit is de oude en herstelde loop van het Loonerdiep. Het beekdal verschilt hier sterk van dat van het Amerdiep. Daar had je zwaar geboomte, opgesteld in een coulissenlandschap. (Zie Tocht langs het Amerdiep) Hier is het landschap opener met meer beekweide en weidebloemen en slechts hier en daar enige boomgroei aan de oevers.

Loonerdiep

Loonerdiep

Het Lonerdiep heeft zich hier als een weerspannige telefoondraad in het landschap uitgerold, maar dan geheel  a-symmetrisch

Loonerdiep

Loonerdiep

Loonerdieploonerdiep

loonerdiep

Loonerdiep

Loonerdiep

Loonerdiep

Niet duidelijk is of die Drentse flinten er door de natuurbeheerder in gelegd zijn, of dat ze er altijd al in gelegen hebben. Ik vermoed het eerste.

Loonerdiep

Even verder doorlopend komen we nu bij de aansluiting op de uitgezette wandeling als genoemd in de inleiding. Dit is het bruggetje in de weg van Balloo naar Loon.

Loonerdiep

Loonerdiep bij Deurze

We lopen nu in de richting van het Balloërveld via een pad door een oeverbos, dat parallel aan de beek loopt. Pal langs de beek is het namelijk te drassig. Tenzij je laarzen aan hebt natuurlijk en niet opziet tegen het springen over zijsloten.

Loonerdiep

Loonerdiep

 Vanuit de wat hoger gelegen boswal heb je een mooi uitzicht op het dorp Loon.

  Loonerdiep

Het gebied rond de beek wordt steeds onbegaanbaarder. We kijken uit over grote met "pitrussen" begroeide oppervlakten.

Loonerdiep

Loonerdiep

Op zeker moment kom je nu over een onduidelijke sloot. Of is het een beekje? Ja dit is dus het Smalbroekenloopje  Dit vormt de scheiding met het Balloërveld.

Als je van Loon gekomen bent vervolg je de wandelroute. Ben je van Deurze gekomen dan is het een optie om over het Balloërveld terug te gaan. Je kunt dan eventueel de schaapskooi van Balloo bekijken en via dat dorpje naar Deurze en het beginpunt terug wandelen. Wandelen over het Balloërveld is vooral in de bloeitijd van de heide een bijna enerverende ervaring. Ik heb daar dan ook een aparte fotoreportage aan gewijd.

Einde

Jan Lambers

reageren?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

meer beekwandelingen

Wandelen langs de herstelde Drentse Aa

Tocht langs het Amerdiep

Lieversche Diepje