Het Balloërveld, gelegen in de driehoek Gasteren, Balloo en Loon, is een van de grootste en mooiste heidevelden van de provincie Drenthe, hoewel niet de gehele oppervlakte van 367 hectare met heide bedekt is. Het is niet voor niets dat het Pieterpad pal langs dit majestueuze heideveld voert. Over het veld zwervend krijg je een beetje een beleving van hoe Drenthe er honderd jaar geleden uit gezien moet hebben. Het lied van "Op de grote stille heide" is er van toepassing. Als je niet te fijngehorig bent tenminste. Maar met een beetje geluk komt het geluid van  de veldleeuwerik boven het wazige geroes van in de verte rijdend wegverkeer en bezig zijnde landbouwmachines uit.

Balloerveld

Behalve het Pieterpad loopt er ook een fraai fietspad over en langs het Balloërveld. Ongeveer in het midden van het veld, tegen een zandverstuiving aan, ligt een dennenbosje dat zich goed leent voor een picknick of andersoortige rustpauze. Met een schaduwrijk bankje van waaraf  je de omgeving goed kunt gadeslaan. Zoals de grafheuvels die zich hier bevinden. Het is merkwaardig dat Natuurmonumenten het Balloërveld niet als een bestemming in haar boekje 365 x de natuur in heeft opgenomen. Laat het er echter ook maar niet te druk worden. Op drommen mensen met opgewonden honden zit je als natuurliefhebber niet te wachten. Laat die dan maar naar de Zeegser Duinen zien gaan, want daar is het toch al druk en voor veel mensen is dat een attractie op zich.

Balloerveld

Balloerveld

Een met zon fonkelend fietspad van schelpengruis slingert zich van noord naar zuid door het grote Balloërveld

Balloerveld

Een van de aantrekkelijke kanten van  het gebied is dat het hier en daar wat geaccidenteerd is, wat dus verrassingen oplevert. Ook een pluspunt is dat het veld aan de oostzijde begrensd wordt door het Oudemolensche Diep met de hierbij behorende vegetatie. Dat waarborgt een afwisselende wandeling. Vooral hier kun je veel dieren verwachten, zoals reeën en roofvogels.

Balloerveld

  In augustus doet het felle paars van de bloeiende heide bijna zeer aan de ogen

Balloerveld

  alleen toegankelijk voor voertuigen met rupsbanden.

Balloerveld

Het zal niet verwonderen dat er ook een schaapskudde is op het Balloërveld. Als je de schaapskooi wilt zien moet je richting het  gehucht Balloo lopen, aan de zuidwestzijde. 

Balloerveld

 

Balloerveld

de oostzijde van het Balloërveld met nogal wat bos

 

Balloerveld

  hazenpaadjes leiden ons naar het centrale deel van het veld

Balloerveld

 

Balloerveld

  In het middendeel bevindt zich de grootste zandverstuiving


Balloerveld

Van hieruit bogen we na nog een kleine kilometer zuidwaarts in oostelijke richting af, zodat wij bij het beekdal van het Oudemolensche Diep uitkwamen.

Balloerveld

  de afloop van het plateau naar het beekdal van het Oudemolensche Diep

 

Balloerveld

  uitzicht op het beekdal van het Oudemolensche Diep

Balloerveld

  schapen in het beekdal van het Oudemolensche Diep

De westzijde van het wat aflopende plateau watert af in het Smalbroekenloopje, dat in het noordwestelijke deel uitstroomt in het Lonerdiep. (Zie Lopen langs het Loonerdiep) Het westelijk deel van het Balloërveld kan dus nogal nat zijn. Een goed begaanbaar pad is er daar dan ook niet. Hier tref je ook enkele kleine vennen aan. 

Trouwens, tijdens een hevige regenperiode vorig jaar bleek het Rolderdiep zo overbelast dat het een deel van het Balloërveld had overstroomd. Ons werd de terugtocht naar de verharde weg versperd door driftig stromend water dat zich over het voetpad een weg zocht. Dat heeft me toen nog een flinke kletspoot opgeleverd. Zie filmpje.   http://www.youtube.com/watch?v=1z2DGZKcug8

Een flink deel van het Balloërveld was vroeger in gebruik bij de militairen van het garnizoen in Assen. Daar oefenden de infanteristen, of de “kevers” zoals wij artilleristen hen indertijd noemden. Raadsel: “Het is zwart en kruipt in de grond. (?)” “Een kever”. Als je veel door de heide struunt heb je kans dat je nog eens in een oude schuttersput of loopgraaf valt. Want die groeven ze daar toen veel. Misschien dat daardoor zelfs sommige van de zandverstuivingen zijn ontstaan.  Het is goed dat er nu geen rupsvoertuigen meer rijden. In de oorlog heeft men er overigens nog een tankgracht gegraven. Het militaire nut daarvan heb ik nooit ingezien, maar dat is er ook vaak niet heb ik in mijn eigen diensttijd begrepen.

In historisch opzicht heeft het veld ook nog wat te bieden. Langs de hoofdzandweg die van het noordoosten naar het zuiden loopt bevinden zich bij een bosje enkele grafheuvels en een urnenveld. De zandwegen en karrensporen die je overal tegenkomt dateren deels van nog voor de middeleeuwen. Verder zou dit gebied in de steentijd al bewoond zijn geweest.

Einde

 

Zie ook

Balloërveld bij zonsopgang in augustus

Tocht rond het Siepelveen

Zeventien van de mooiste vennen van Drenthe

In weelde bij Eelde

Lopen langs het Loonerdiep

Fietstocht stroomdal Drentse Aa

Fietsen door het Drents-Friese Wold

Lieversche Diepje

Tocht langs het Amerdiep