Ons bezoek aan Hamburg was van 1 tot 4 juli in 2017. Dat was net genoeg om de mooiste dingen van deze interessante stad tot ons te nemen. Wij logeerden in het onderkomen van Hapimag aan de Steinstrasse, op een steenworp gelegen van zowel het imposante Hauptbahnhof als het schitterende Stadhuis.

Direct na aankomst hebben we dan ook een wandeling gemaakt en dat schitterende Rathuis van Hamburg bewonderd. Dit deed denken aan dat evenzeer zo mooie raadhuis van Wenen.

 

Al direct proefden wij de aangename sfeer in deze stad. Aangenaam vanwege de vele prachtige gebouwen en de onderlinge harmonie daar tussen. Dat hadden we eerder dit jaar in Berlijn nogal gemist. Hamburg, althans het deel van de stad waarin wij getoefd hebben is ook zichtbaar een rijke stad.

 

Kaiser Galerie Hamburg

Hier is absoluut geen sprake van een naoorlogse massawiederaufbouw, waar Berlijn wel grotendeels aan ten prooi is gevallen. En het aantal luxe winkels en fraai aangeklede winkelgalerijen en malls hier in Hamburg, zoals de Kaiser Galerie is hier legio. Daar kan Amsterdam niet tegen op. En Berlijn dus ook niet.

 

 

 

 

 

Aangenaam is Hamburg ook vanwege de ruimte die je er hebt. Er zijn zo veel parkeergarages dat er maar weinig auto’s langs de toch al meest brede straten geparkeerd staan. Die vele parkeergarages maken dat het straatbeeld hier veel minder bepaald wordt door auto’s en scooters dan in de meeste andere steden. Mogelijk komt dit door het zeer betaalbare parkeren hier: een tientje voor een hele dag. Kom daar in Amsterdam eens om. Voor de rest is het prijspeil in deze chique stad vergelijkbaar met dat in Nederland. Verder stroomt het verkeer hier overal goed door. Bij terugkeer waren we in amper tien minuten vanuit hartje stad al weer op de autobaan.

Aangenaam is deze stad verder door haar vriendelijke en behulpzame bewoners. Je kunt er als herkenbare toerist nog geen tien seconden op een kaartje turen of er komt al iemand zijn of haar diensten aanbieden, zelfs al zit die persoon in een rolstoel. Dat komt waarschijnlijk niet alleen omdat Hamburgers aardige mensen zijn , maar ook omdat ze hier nog niet de drommen toeristen kennen die in vele andere Europese steden de straten en pleinen bevolken. Omdat dat meer openluchtmusea zijn dan moderne steden met een heftig kloppend hart, zoals Hamburg met zijn levendige haven. Hier bruist het toch in de eerste plaats van economische activiteit. In die zin is Hamburg een verademing ten opzichte van bijvoorbeeld Praag, Wenen en Rome, die als een openlucht museum aandoen. Hamburg niet. Ook niet dat prachtige raadhuismarkt, gelegen aan de voet van dat weergaloos mooie stadhuis. Toen wij er waren was er net een kleine nog vredelievende demonstratie gaande tegen de G20 top, die dit jaar in Hamburg gehouden werd, gaande. Ook politiek doet Hamburg dus volop mee in de vaart der volkeren.

NeustadWat verder in prettige zin opvalt zijn de talloze restaurants en terrassen.
Het enige te noemen minpuntje is het relatief grote aantal daklozen, dat je vooral in de binnenstad aantreft als slapende stoepbewoners. Opdringerige of agressieve lieden zijn we hier echter niet tegen gekomen.

Ook hebben we niets gemerkt van de symptomen van het zogenaamde multiculturele probleem. Dat lijkt in Hamburg niet te bestaan, althans niet in het centrum.

 

 Kortom , Hamburg is een uitmuntend doel voor een stadsvakantie van een dag of drie, vier. In die tijd kun je de stad en zijn vele facetten goed leren kennen, ook omdat je er vanuit Nederland met de auto al binnen enkele uren arriveert en dus niet op zo’n ellendige luchthaven bent aangewezen. Overigens kun je ook zeker een week op aangename wijze in deze stad doorbrengen.

 

 

 

 

 De wat ons betreft meest interessante bezienswaardigheden:

Speicherstadt
Vanuit onze locatie kwamen we er via de gezellige Deichweg. Je vindt hier verscheidene karakteristieke gebouwen en sfeervolle hoekjes.

De Speicherstadt zelf is een grootse en indrukwekkende bezienswaardigheid. Het omvat een enorm complex van naast elkaar staande pakhuizen, gescheiden door kanalen. De historische oorsprong hiervan was dat Hamburg  vanouds een belangrijke Hanzestad geweest is en nog steeds een van de belangrijkste havens van West-Europa heeft. Dit complex is echter pas gebouwd in de periode rond 1900. Kenmerkend is dat alle pakhuizen in baksteen zijn opgetrokken en op eikenhouten palen gefundeerd zijn. Zo vormen ze een architectonisch geheel en terecht een Unesco werelderfstukgoed.

 

Elbephilharmonie
In de directe omgeving , eveneens in het havenkwartier gelegen is de net gereed gekomen Elbephilharmonie. Begrijpelijk dat er over dit kostbare gebouw veel te doen is geweest, want echt mooi vonden we het gebouw niet , ook al had het dan bijna 800 miljoen Euro gekost, meer dan vier keer het oorspronkelijk begrote bedrag.
Het is erg jammer dat het gebouw niet zichtbaar op zichzelf staat. Zo'n gebouw behoort toch geheel vrij te staan zou je zeggen. Het gevolg als dat je er eigenlijk geen goede foto van kon maken. Maar je moet het wel gezien hebben. Vooral van binnen schijnt het imponerend te zijn, maar een rondgang moet je vantevoren aanvragen.

Twee dagen later hebben we de rest van het havenkwartier bezocht, dat wil zeggen de St Pauli Landungsbrücken.
Ook dit moet je in Hamburg echt gezien hebben. Dit is een lange langs de Elbehaven op pontons aangelegde wandelpromenade met restaurantjes. Vroeger stapten hier de passagiers over op de hier aangemeerde oceaanstomers, die veel emigranten naar Noord-Amerika vervoerd hebben. Maar nu is het vooral een plaats van eet-en kijkvertier en is het vooral de plek van waar je boottochtjes kan maken door de haven en waar je je te goed kunt doen aan allerlei lekkernijen die je in een havenplaats kunt verwachten. Het was de enige plaats in Hamburg die goed vol zat met bezoekers en waar je even naar een geschikte tafel ergens moest zoeken. Voor hoogstaand dineren moet je er natuulijk niet zijn. Maar voor kijken des te meer.


Reeperbahn
Een paar stappen van de Landungsbrücken vandaan heb je Sankt Pauli met de Reeperbahn. Omdat ik vroeger voor een businesstrip eens met een paar collega's een paar dagen in Hamburg geweest ben en wij als mannen dat ook wel eens bij avond gezien wilden hebben was ik benieuwd hoe het er nu uit zag. Maar nu was het overdag. En dan is het er zo’n dooie boel dat ik op een gegeven moment iemand vroeg waar nu toch die Reeperbahn was. De vrouw die ik aangeklampt had zei dat ik er midden op stond. We hebben toen nog een tijd naar het Beatle Monument gezocht, want die zijn er voeger ook eens geweest. Toen we dat na veel vragen eindelijk gevonden hadden viel het ons ook nog tegen. Dus de Reeperbahn overdag was niet ons hoogtepunt in Hamburg. Een interessant gebouw hier is echter wat de dansende toren genoemd wordt.

 

Tschebull                                                                                                                                                           Ook in culinair opzicht hoef je in Hamburg niet te kort te komen. Er is heel wat meer te krijgen dan hamburgers. Onze eerste avond hebben we gegeten in Tschebull, gelegen in een mall aan een van de bekendste straten van Hamburg, de Mönckebergerstrasse. Het was een modern smaakvol met veel hout aangeklede ruime eetgelegenheid en er zaten al veel mensen. We moesten zelfs een half uurtje wachten voor we ergens plaats konden nemen. De kaart was niet erg uitgebreid, daarom was het niet moeilijk om het aangeboden diner te kiezen. Dit bestond uit vijf gangen en kostte €32. Alle gangen waren een verrassing en traktatie tegelijk en kwamen goed getimed na elkaar en aangeboden met een toelichting. Wat we knap vonden was dat je er noch te veel noch te weinig aan had. Ook wat dat betreft was het een harmonisch geheel. Dat gold ook de achtergrondmuziek, die je vrijwel niet hoorde. Zo werd het een waar eetfeest. De aanbevolen wijn was een Stieglmar rosé. Dat was een goede keus, zij net met € 29,50 niet goedkoop. De losse glazen wijn vooraf waren trouwens ook nogal aan de prijs. Dit lijkt echter gangbaar in Hamburg. Mogelijk speelt hier de invloed van de Skandinavische gasten die hier veel komen.
Toch waren we in dit klasserestaurant voor iets minder dan € 50 per persoon klaar, wat gelet op het gebodene zeker redelijk was.

 

Enkele reviews, die we hebben geplaatst op Trip Advisor:
Campus Suite, Steinstrasse 5-7
Het was onze allereerste lunchgelegenheid in Hamburg. Vlak bij het Haupt Bahnhof, maar op een veel rustiger plek. Je kon hier zelfs boeken lezen. Erg veel zaken in Hamburg waar je een broodje voor de lunch kunt krijgen zijn er niet. Maar Campus Suite is erin gespecialiseerd. En dit alles tegen zeer billijke prijzen. We hebben er daarom ook nog een keer ontbeten. Twee gezond belegde broodjes met twee grote koppen thee voor € 8,80 .Waar vind je dat in Nederland.

 

Hamburger Kunsthalle
Om te beginnen is het van buitenaf gezien een mooi gebouw. Binnen is de entree zelfs groots en meeslepend. Ook de vele zalen zijn royaal en smaakvol van opzet. Jammer is alleen dat de meegegeven plattegrond niet erg toegankelijk was. Het bleef maar zoeken in dit gebouw.

 

 

 

 

 

 

Maar de collectie was geweldig. En wat erg prettig was, je kon alles op je gemak en vam dichtbij bekijken. Of een foto maken. Het was er namelijk onverwacht stil. Terwijl het toch een regenachtige dag begin juli was. Bij de ingang hadden we ook al helemaal niet hoeven te wachten. Net alsof de Duitsers niet zo schilderij-minnend zijn en de toeristen het niet konden vinden. Hoewel het vlak bij het Hauptbahnhof gelegen is.

Voor de collectie hoefde je in ieder geval niet weg te blijven. Buiten eigen land heb ik nog nooit zoveel oude Hollandse meesters bij elkaar gezien. Ook de impressionisten van vooral Franse huize waren zeer goed vertegenwoordigd. Een halve dag kun je hier dan ook zeker in door brengen.

 

 

 

 

 

 

 

 links van Pieter de Hoogh, die Liebesbote

 

 

 

 

rechts van Joos de Domper, Dorp in de winter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

links van Bernardo Strozzi, De opvoeding van Maria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Hauptbahnhof

Een paar honderd meter van de Kunsthalle verwijderd ligt het grote Hauptbahnhof. Buitenzijdig zeker de moeite van  het bekijken waard., maar je moet er vooral naar binnen. Niet vanwege de artistieke schoonheid , die je in veel andere oudere stations vaak aantreft, maar door de ontzag uitstralende turbulentie van de zich hier bevindende  en door elkaar heen bewegende rivieren van mensen.

Vooral als er een immens lange trein leeg stroomt en het perron bijlans bezwijkt onder de duizenden voeten die er dan over heen stampen en klotsen. Je kunt er van boven op neerkijken, wat een fascinerend gezicht is. Rondom het perrongedeelte is een enorme winkelpromenade gebouwd, waar door de duizenden een onvoorstelbare hoeveelheid goedkoop voedsel verstouwd wordt en waar je elkaar goed in de gaten moet houden wil je elkaar niet de hele dag kwijt raken. Een ideaal doelwit voor terroristen; dus je moest er maar niet te lang onnodig toeven.  Ook niks voor claustrofoben.

Michaeliskirche
Bezocht op 3 juli 2017
De Michaeliskirche, de grootste kerk van Hamburg met 2500 zitplaatsen, is vooral van binnen, een buitengewoon mooie en bezienswaardige kerk. Ik heb er niet voor niets zo veel foto’s van gemaakt. Eerst natuurlijk aan de buitenzijde. Het is namelijk een echte blikvanger met zijn 132 meter hoogte. De toren van de Michaeliskerkwas dan ook het eerste dat zeelieden die de Elbe opvoeren van de stad te zien kregen.

 

 

 

De kerk heeft een bewogen geschiedenis .Twee maal is zij door brand verwoest, in 1750 en 1906. In de tweede wereldoorlog werd zij andermaal zwaar beschadigd. Maar net als de Frauenkirche in Dresden is ze weer in alle luister hersteld.

Binnenin ben je niet gauw uitgekeken. Het topstuk wordt gevormd door de vijf orgels.

Haar rijke interieur doet trouwens ook doet aan dat van de Frauenkirche denken. Het is allebei zwaar barok en van een pracht en een praal die je elders niet gauw aantreft.

Ook indruk makend vond ik de opengeslagen Duitse bijbel waarin je in goed leesbaar formaat de tekst  van de brief van Paulus aan de Romeinen kon lezen. Zo steek je nog weer eens wat bijbelkennis op.

Ook interessant te ontdekken waren de grafstenen van drie in Hamburg gestorven beroemde componisten: Georg Philippe Telemann, Carl Friedrich Emanuel Bach en Johannes Brahms.

Het beeld boven de ingang van de kerk stelt de aartsengel Michael voor die op het punt staat de duivel een vernietigende slag toe te brengen.

De grootste attractie van de Michaeliskirche voor de meeste toeristen is echter de toren van 132 meter hoog. Op 82 meter hoogte heb je vanaf een uitkijkplatform een “fabelhaft” uitzicht op de nabij gelegen Elbe, de daaraan gelegen Ländungsbrücke en op de Speicherstadt. Ook kun je er op de tweede verdieping een multimediavoorstelling over de 1000 jarige geschiedenis van Hamburg volgen.

 

De Binnen-Alster

Als je bij het Raadhuis bent , ben je ook al dicht bij de Innen-Alster en de fraaie Alsterkade. Op een wandeling door Hamburg mogen deze niet ontbreken, zoals uit de foto's moge blijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Einde