Op tweede paasdag 2015 werd ik gebeld door een Hugo Blankenbijl, die vroeg of ik even tijd voor hem had.  Hij was namelijk verre familie en had mij gevonden via Paul Lambers, degene die het parenteel van onze stamvader Jan Lambers heeft gemaakt en die toevallig een straat van hem vandaan woonde.

Het werd een heel gesprek. Het bleek dat zijn grootvader,  Leendert Jan Blankenbijl, geboren in 1861, in 1895 was getrouwd met Margaretha Geziena Lambers. Dat moet dus inderdaad wel familie zijn, want onze tante Gezientje heette ook zo. Hoewel, zij heette om precies te zijn Gezina Margaretha.

Margaretha Geziena Rikkers was de vrouw van onze betovergrootvader Jan Lambers, die in 1819 in Oosterwolde met haar trouwde. Margaretha Geziena was de dochter van Gerrit Rikkers en Gezina Margaretha  van Eerde. Mijn tante is dus genoemd naar de moeder van Margaretha Geziena.
Beide namencombinaties zien we vervolgens door de daarop volgende generaties verschijnen.

bruidsfoto Blankenbijl-LambersHugo stuurde mij  vervolgens een foto van zijn grootouders als bruidspaar. Die was genomen door fotograaf Jan de Vries uit de Stationsstraat in Assen. Op zich ook verrassend, want de foto's van mijn eigen huwelijksfeest zijn ook gemaakt door een fotograaf Krüger, ook uit de Stationsstraat in Asen , alleen 74 jaar later. Toeval?

Toen ik de foto bekeek ging er een lichte schok door mij heen. Het leek wel of ik naar mijn nicht Gretha Prins keek. Hier was toch sprake van een treffende gelijkenis tussen de foto van de bruid van 1895 en een andere huwelijksfoto, namelijk die van een nicht van mij.  Ik doel op Gretha Prins, de dochter van Hillechina Harmina Lambers en Garrelt Prins.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

trouwfoto Rieks en GrethaDaarom laat ik de foto’s zien van beide huwelijksparen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een andere foto van Gretha, die ik eens gezien heb toont een nog betere gelijkenis met de Margaretha Geziena.

kinderen Prins

Deze gelijkenis maakt het waarschijnlijk dat de betovergrootmoeder van Margaretha Geziena, die ook zo heette, er ook gelijkenis mee heeft gehad, want beide vrouwen stammen van haar af.
Daarmee kunnen we ons een voorstelling maken hoe onze betovergrootmoeder er uit gezien  zal hebben. Misschien dat het binnen afzienbare tijd zelfs mogelijk wordt om met behulp van  DNA van meerdere nakomelingen een weergave van je voorouders op te maken.

Dat zou mooi zijn, want nu hebben beschikken we alleen over een foto van onze betovergrootvader Jan Lambers. Die kreeg ik twee jaar geleden eens bij een bezoek aan een andere nakomeling van onze bedovegrootvader, Justis Jacob Lambers in Heemstede.

betovergrootvader Jan LambersHet gaat hierbij om een ongedateerde foto. Gelet op de ontwikkeling van de fotografie die pas in de nadagen van betovergrootvader Jan tot ontwikkeling kwam, moet het een foto van omstreeks  de jaren vijftig geweest zijn.   Jan verkeerde toen duidelijk al in zijn laatste levensfase. Hij is op 19 september 1861 overleden en was toen 68 jaar oud.  

Technisch is die foto ook mogelijk, want de eerst bekende fotografische afbeelding van een mens dateert al uit 1838. Daarmee is het wel vrij zeker dat het hem is.