Zo heette dat: als je de militaire dienst verliet. Daarbij moest je je P.S.U. inleveren. Dat is je Persoonlijke Standaard Uitrusting. Een aantal zaken heb ik toen niet ingeleverd. Sommige dingen vond ik namelijk toch wel handig in mijn verdere bestaan als burger. Zoals daar was het naaigarnituurtje. Een buitengewoon handig klein foudraaltje waarin een paar veiligheidsspelden, naalden en een pincet pasten. Voor mee op reis. Dat zelfde gold voor de mestins. Die heb ik nog een paar keer mee gehad op een huttentrektocht in Tirol samen met Robert Jan. Daar kon je onderweg mooi soep in koken. De veldfles is ook heel wat keren mee geweest. En het legermes natuurlijk. Niet zo soepel als zo’n Zwitsers zakmes maar  toch best bruikbaar. 

Maar het meest gebruikt heb ik toch dat kakigroene gevechtsjack V.T. Dat doet na veertig jaar nog altijd trouwe dienst in de tuin bij het struiken rooien en bomen zagen en ander grof werk. Mijn moeder heeft er een paar jaar geleden nog een paar nieuwe groene knopen aangenaaid. In het oorlogsgeweld in mijn tuin was er wel eens gesneuveld. Verder wordt het tijd dat het ding eens in de was gaat, want de kraag is niet meer groen  maar zwart. Maar mag het na meer dan veertig jaar? 

En dan zou ik nog bijna die lange wollen onderbroek vergeten . Hoe vaak ik die al niet bij het schaatsen heb aan gehad? Dat was een onderbroek waarbij het kruis niet op kniehoogte hing, zoals de korte onderbroeken die je ook droeg. 

En dan zou ik ook nog bijna het wachtmeestersfluitje vergeten. Ook heel nuttig tijdens zwerftochten in de wildernis als je elkaar kwijt bent. 

Kortom, mijn diensttijd heeft mij nog een behoorlijk aantal nuttige zaken opgeleverd. Ik heb er nooit meer wat van gehoord dat ik al die dingen heb achtergehouden. 

Ook in ander opzicht ben ik niet minder van mijn militaire dienstplicht geworden. De leeftijdgenoten die het niet ondergaan hebben missen toch wat in mijn ogen. Al met al is het is toch wel een waardevolle periode in mijn leven geweest, ook al was het inderdaad vaak balen. Binnenkort verschijnt een bijdrage van mij over de wederinvoering van de dienstplicht, maar dan wel anders als het was, eerlijker bijvoorbeeld.

einde

reageren?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Meer dienstverhalen lezen?

Basistraining in Ossendrecht

Bezoek aan het artilleriemuseum

Een puike waarnemingspost

Herhalingsoefeningen

Het kazerneleven

Ik en mijn spuit

La Courtine en op de Lüneburgerheide