Foto's Drenthe en Groningen

Zaterdag 24 augustus 2019 zou het mooi, zonnig weer worden en hadden we goede kans  dat er laaghangende mist zou zijn die door de opkomende zon zou optrekken. Een ideale omstandigheid om van de prachtig bloeiende heide op het Balloërveld mooie sfeeropnamen te maken. We hadden deze zomer weliswaar twee hittegolven met veel droogte gehad, maar de laatste twee weken was er toch weer aardig wat regen gevallen en dat had de heide duidelijk goed gedaan. Vandaag zou de zon om 6.24 uur opkomen. Dat was voor ons om halfzes opstaan, ontbijt meenemen en de 15 km in de auto vanaf Eelde afleggen naar de begeerde route in de driehoek Loon-Gasteren-Ballo. Die nog even wat lastig te vinden was vanwege die zelfde mist. Aanvankelijk draaiden we te vroeg een weggetje richting het veld op. Maar dat voerde slechts langs het veld en niet er naar toe. Iets later dan gepland zetten we onze auto in de berm bij de ingang van het fietspad dat over het Balloërveld voert. Dat was vanaf de weg Loon-Gasteren, die al sinds mensenheugenis gemarkeerd wordt door berkenbomen. Jammer alleen dat het klinkerweggetje van vroeger vervangen is door asfalt. Balloerveld

 

Donderen ligt in het verlengde van de startbaan van de luchthaven Groningen Airport Eelde. Het is dus regelmatig donderen in Donderen. Maar tussen het gedonder door is het een intiem esdorpje met nog geen 500 inwoners en nog slechts één café , dat ook de enige publieke voorziening is. De rust overheerst waardoor het dorpje zich tijdens een zonnige herfstdag goed fotograferen laat.                                                                                    Donderen

Het Siepelveen is een 80 ha groot gelegen gebied tussen Schipborg en Zeegse in Noord-Drenthe. Het maakt deel uit van het Nationaal Beek en Esdorpenlandschap Drentse Aa en omvat zowel een zandverstuiving als een prachtig door veengrond omgeven ven.
De zandverstuivingen zijn een overblijfsel van de laatste ijstijd. Daardoor is het terrein tamelijk geaccidenteerd, wat mooie uitkijkplaatsen op het dieper gelegen ven oplevert.

Het hoogteverschil heeft ook een grote diversiteit van begroeiing veroorzaakt.
Een specifiek hier veel voorkomend plantje was en is de steenbreek. Doordat die gekenmerkt wordt door een uivormige wortel is waarschijnlijk de naam Siepelveen ontstaan. Een ui noemt men in het Drents namelijk een “siepel”. Het Siepelveen levert vooral in de herfst vaak schilderachtige plaatjes op. 

Siepelveen