Overig Nederland

Afgelopen zomer hebben we na Rotterdam ook Dordrecht bezocht.

Een mooiere combinatie is eigenlijk niet denkbaar. Rotterdam staat voor alles wat de toekomst van ons land is en Dordrecht staat voor het rijke en imposante verleden. Dordrecht is de oudste en was vroeger ook de belangrijkst stad van Holland en daarmee van het hele land. Dank zij de samenloop van drie belangrijke waterwegen. Al in 1220 kreeg het stadsrechten en in 1299 het stapelrecht, wat tot veel bedrijvigheid en inkomen leidde.

Elke Nederlander die jaarlijks een paar buitenlandse steden bezoekt zou dan ook tenminste  eenmaal in Dordrecht geweest moeten zijn. En alle andere Nederlanders eigenlijk ook.

Met de in 1421 rampzalige Sint Elizabethvloed kwam Dordrecht echter op een eiland te liggen wat afbreuk aan haar positie als handelscentrum gedaan. Maar vooralsnog bleef het de belangrijkste stad van Holland.

Dit alles kom je gewaar in “het Hof”, ook wel “de Hof van Nederland” genoemd en onderdeel van het Dordrechts Museum. Bijna een bedevaartsplaats voor iedereen die in het ontstaan van onze nationale onafhankelijkheid geïnteresseerd is zou je zeggen.

Lees meer: Bezoek aan de historisch belangrijke stad Dordrecht

EzumazijlHet zou vandaag de eerste warme dag van net jaar worden met temperaturen van boven de dertig graden. De vraag was dus of we ons wel aan die Friese terpen moesten wagen. Maar omdat vrijwel alle voorafgaande dagen niet bepaald aangenaam geweest waren, waagden we het er toch maar op. We zouden dan maar niet gaan fietsen, maar van de airco in de auto profiteren.

Vanuit Groningen was Ezumazijl de eerste uitstapplaats. Vanwege het mooie uitzocht op de Lauwersmeerpolder, het monument van Unesco erfgoed en de sluis met bebouwing rondom.

Lees meer: Tocht langs Friese terpdorpen

 

Slot Loevestein behoort tot de historische hotspots van ons land. Bijna iedereen heeft vroeger op school onder de geschiedenisles wel gehoord van Hugo de Groot die op slot Loevestein gevangen werd gehouden, maar daaruit in een boekenkist wist te ontsnappen.
Zoiets spreekt tot de verbeelding en daarom wilde ik dat slot Loevestein toch wel eens zien, toen ik er eens in de buurt was. Ook omdat het op zo’n bijzondere plek lag en mede daarom in een gedicht van  Hendrik Tollens  bezongen werd.

Waar Maas en Waal tezamen spoelt.
En Gorkum rijst van ver
Daar heft zich op den linker zoom
En spiegelt in den breeden stroom
Een slot van eeuwen her.

Alle reden om er toch eens een keer te gaan kijken. Het werd een interessante excursie, met veel wetenswaardigs, een leuke wandeling , mooie gezichten op de rivier en tot slot nog een kuiertocht door het authentieke vestingstadje Woudrichem, waar je met een fietspontje vanaf Loevestein naar toe kon.
 

Lees meer: Bezoek aan Slot Loevestein en Woudrichem