Overig Nederland

Enkhuizen is beslist een dagtocht waard. Het is een van de meest aantrekkelijke stadjes van ons land, zowel qua sfeer als qua stedenschoon. Wandelend door de smalle straatjes en langs de vele wateren waan je je in de Gouden Eeuw. Vooral het Zuiderzeemuseum waar een heel dorp van huisjes van het begin van de vorige eeuw uit stadjes van rond de Zuiderzee bijeen is gehaald is een must.

monument kapitein BoersOp Bevrijdingsdag 5 mei 2019 hebben wij het Kazemattenmuseum Kornwerderzand, aan de oostkop van de Afsluitdijk, bezocht. Ik had het al lang op mijn bucketlijst staan, maar het was er nog nooit van gekomen. Maar vandaag konden we het  mooi combineren. Tijdens het bezoek bleek al gauw dat deze plaats trouwens ook niet iets is om even bij langs te gaan. Want we zijn er royaal twee uur geweest. Het was dan ook een indrukwekkend bezoek.

Afgelopen zomer hebben we na Rotterdam ook Dordrecht bezocht.

Een mooiere combinatie is eigenlijk niet denkbaar. Rotterdam staat voor alles wat de toekomst van ons land is en Dordrecht staat voor het rijke en imposante verleden. Dordrecht is de oudste en was vroeger ook de belangrijkst stad van Holland en daarmee van het hele land. Dank zij de samenloop van drie belangrijke waterwegen. Al in 1220 kreeg het stadsrechten en in 1299 het stapelrecht, wat tot veel bedrijvigheid en inkomen leidde.

Elke Nederlander die jaarlijks een paar buitenlandse steden bezoekt zou dan ook tenminste  eenmaal in Dordrecht geweest moeten zijn. En alle andere Nederlanders eigenlijk ook.

Met de in 1421 rampzalige Sint Elizabethvloed kwam Dordrecht echter op een eiland te liggen wat afbreuk aan haar positie als handelscentrum gedaan. Maar vooralsnog bleef het de belangrijkste stad van Holland.

Dit alles kom je gewaar in “het Hof”, ook wel “de Hof van Nederland” genoemd en onderdeel van het Dordrechts Museum. Bijna een bedevaartsplaats voor iedereen die in het ontstaan van onze nationale onafhankelijkheid geïnteresseerd is zou je zeggen.